Cluj-Napoca
Hotel Ramada
November 2
Targu Mures
Hotel Plaza
November 5

The place to be for all Java experts

Join this year’s msg Tech Talks to meet fellow enthusiats and people passionate about Technology

Read the agenda

Find out what topics will be debated this year's msg Tech Talks edition

Meet THE speakers

Software craftsmen, Tech enthusiats, Business consultants - more about this year's speakers.

The Agenda

Reducing Complexity with Aspect Orientation, by Ludger Solbach
Cluj-Napoca & Targu Mures
Non trivial software is complex. Some of the complexity is inherent in the domain and can not be avoided.  But often the solution is burdened with accidental complexity, which is not necessary to solve the problem. Separation of concerns, the core of aspect orientation, is a strategy to reduce the complexity by solving problems piecemeal.

This talk explains the rationale and mechanisms of aspect orientation and shows some aspect oriented solutions for common problems. 
A brief introduction to Java 8, by Steven Schwenke
Targu Mures
Java is the leading programming language. One of the reasons of its success is the latest release, Java 8, and its new features. In this talk, you get to know the most  interesting features like lambda-expressions, the stream-API and the date-API. Even if you have no experience in writing Java, you’ll get a feeling of these new features
You are the owner of your data - my.Data, the journey to V1.0, by Sebastian Pawlowsky
Cluj-Napoca

Enough is enough! We have the right of informational self-determination! Our Platform my.data gives you the right of informational self-determination back – You are the owner of your data!
This presentation describes the way from the idea to the V1.0 involving design thinking, early feedback and a lot of adjustments.
coderetreat – What is it and why you should participate, by Steven Schwenke
Targu Mures

Coderetreats are a thing nowadays. There’s even a global day of coderetreat. But what is that all about and why is it a great tool for every software developer?

Visit this talk and find out.
JavaScript as Backend Architecture of NodeJS – Servers using Microkernel, by Jochen Hörtreiter
Cluj-Napoca
JavaScript is a powerful programming language for browser applications. Simplicity and a huge ecosystem for JavaScript is one of the reasons for this evolution. The
JavaScript runtime - nodeJS - has a very big confluence in the overall popularity. Based on this runtime environment we can build tools and standalone helpers that support us at development time. We are pushing it one step further
and show you the possibilities of writing server applications with the full power of the JavaScript ecosystem that still relay on powerful architecture fundamentals.
UI-Architecture: Component-oriented HTML5-Apps, by Jochen Hörtreiter
Cluj-Napoca
HTML5 apps are versatile and flexible. The architectural approach of coupling a UI with a REST API leads to modern and future-proof applications. These applications run as desktop apps and on mobile devices alike. In addition, these HTML5 apps can be packaged inside hybrid Apps and then installed on target devices. In this case, the desktop is no exception.
The architecture of HTML5 Apps plays a crucial role in the stability and maintainability of the software. Component oriented development together with a hierarchical component tree and an event-based communication results in a loose coupling of components. Thus, the 'separation of concern' design principle is optimally supported.
skill++; - Can neuroscience and learning theory help you improve as a developer,  by Wolfgang Werner
Cluj-Napoca 
Do we need pseudo-scientific advice from our local bookstore’s self-improvement section to be able to learn more efficiently? Will dusting off a skill model from the seventies help us in software development? Do we still need to be aware of the roots of agile development, now that we all have Scrum certifications? And do these topics relate in any way? If the answers were a resounding „No“ four times, there would be no talk.  But fortunately, some insights from these areas can actually help us. We learn to communicate in ways that reflect the recipient’s needs. We see how to
learn more efficiently and have more fun doing so. And we will talk about approaches to increase our agility in  mplementation projects.

Meet The Speakers

They are the speakers at this year's msg Tech Talks edition

Alexander Schwartz
Principal IT Consultant
Alexander Schwartz
Principal IT Consultant
Ludger Solbach
Lead IT Consultant
Ludger Solbach
Lead IT Consultant
Steven Schwenke
IT Consultant
Steven Schwenke
IT Consultant
Andreas Wickner
Lead IT Consultant
Andreas Wickner
Lead IT Consultant
Axel Irriger
Department Manager
Axel Irriger
Department Manager
Andrei Floricel
Senior IT Consultant
Andrei Floricel
Senior IT Consultant
Andrei Moldovan
IT Consultant
Andrei Moldovan
IT Consultant
Speaker

The program

Find out more about this year’s event highlights, depending on the city where you are attending our event: Cluj-Napoca or Targu Mures.

CLUJ-NAPOCA, 02-11-2018
Friday
  1. 15:00
    Registration and Greeting
    Length: 15 minutes


  2. A Functional View on Life
    Length: 60 minutes
    Andreas Wickner
    Speaker
    Lead IT Consultant, msg group
    15:15
    Enhancing customer interaction using existing documents and artificial intelligence
    Length: 60 minutes
    Axel Irriger
    Speaker
    Department Manager, Sparkassefinanzgruppe
    15:15
  3. AST or: How I Learned to Stop Worrying and Take Control of My Code
    Length: 60 minutes
    Andrei Floricel
    Senior IT Consultant, msg Romania
    15:15
    Self-management 42.0 – how passionate software craftsmen optimize their lives  to achieve more
    Length: 60 minutes
    Steven Schwenke
    Speaker
    IT Consultant, msg DAVID Gmbh
    16:15
  4. 17:15
    Lunch Break
    Length: 45 minutes
  5. 18:00

    Big Data on the Apache Hadoop Ecosystem

    Length: 120 minutes
    15:15
    Ludger Solbach will not be present at this talk, due to health reasons. Andrei Moldovan will cover the entire talk.
    Smart Assistants –Architecture and Continous Development for the modern world
    Length: 60 minutes
    Axel Irriger
    Speaker
    Department Manager, Sparkassefinanzgruppe
    18:00
  6. 19:00
    Andrei Moldovan
    Speaker
    IT Consultant, msg Romania
    Observability  in dynamic and distributed Environments
    Length: 60 minutes
    Alexander  Schwartz
    Speaker
    Principal IT Consultant, msg group
    19:00
  7. 20:00
    Networking & Wine Bar
TARGU MURES, 05-11-2018
Monday
  1. 15:30
    Registration and Greeting
    Length: 15 minutes
  2. 18:00
    BigBata on the Apache Hadoop Ecosystem
    Length: 90 minutes
    Ludger Solbach
    Speaker
    Lead IT Consultant, msg group
    Andrei Moldovan
    Speaker
    IT Consultant, msg Romania
    15:45
  3. 17:15
    Coffee break
    Length: 30 minutes
  4. Self-management 42.0 – how passionate software craftsmen optimize their lives  to achieve more
    Length: 45 minutes
    17:45
    Steven Schwenke
    Speaker
    IT Consultant, msg DAVID Gmbh
  5. AST or: How I Learned to Stop Worrying and Take Control of My Code
    Length: 45 minutes
    Andrei Floricel
    Speaker
    Senior IT Consultant, msg Romania
    18:30
  6. 19:15
    Networking & Wine Bar
  1. 15:00
    Registration & Welcome Coffee
    Length: 15 minutes
  2. 15:15
    Welcome to msg Java Talks 2017
    Length: 5 minutes
    Csaba Ludescher
    Speaker
    Director Automotive, msg Romania
  3. 15:20
    Writing awesome Java Code - Producing and maintaining readable Java that simply rocks
    Length: 40 minutes
    Steven Schwenke
    Speaker
    IT Consultant, msg group
  4. 16:00
    Cloud Native Development with Spring Boot and Pivotal Cloud Foundry
    Length: 50 minutes
    Ludger Solbach
    Speaker
    Lead IT Consultant, msg group
  5. 16:50
    Food Break & Interactive Tech Talks
    Length: 40 minutes
  6. 17:30
    Vue.js - clear concepts, versatile, fast
    Length: 40 minutes
    Alexander Schwartz
    Speaker
    Principal IT Consultant, msg group
  7. 18:10
    High Performance Java Persistence/Hibernate
    Length: 45 minutes
    Vlad Mihalcea
    Speaker
    CEO of Hypersistence (High Performance Java Persistence/Hibernate Author)
  8. 18:55
    Start your Engines - White box Monitoring for your Load Tests
    Length: 45 minutes
    Alexander Schwartz
    Speaker
    Principal IT Consultant, msg group
  9. 19:40
    Networking
  1. 15:45
    Registration & Welcome Coffee
    Length: 30 minutes
  2. 16:15
    Welcome to msg Java Talks 2017
    Length: 10 minutes
    Annamaria Kovacs
    Speaker
    Site Manager, msg Romania
  3. 16:25
    Type Checking in JavaScript: Making Order from Chaos
    Length: 40 minutes
    Andrei Floricel
    Speaker
    Senior IT Consultant, msg Romania
  4. 17:05
    Lunch Break
    Length: 30 minutes
  5. 17:35
    Cloud Native Development with Spring Boot and Pivotal Cloud Foundry
    Length: 50 minutes
    Ludger Solbach
    Speaker
    Lead IT Consultant, msg group
  6. 18:25
    Writing awesome Java Code – Producing and maintaining readable Java that simply rocks
    Length: 40 minutes
    Steven Schwenke
    Speaker
    IT Consultant, msg group
  7. 19:05
    Wine Bar and Networking
  1. 15:00
    Registration and Greeting
    Length: 15 minutes


  2. A Functional View on Life
    Length: 60 minutes
    Andreas Wickner
    Speaker
    Lead IT Consultant, msg group
    15:15
    Enhancing customer interaction using existing documents and artificial intelligence
    Length: 60 minutes
    Axel Irriger
    Speaker
    Department Manager, Sparkassefinanzgruppe
    15:15
  3. AST or: How I Learned to Stop Worrying and Take Control of My Code
    Length: 60 minutes
    Andrei Floricel
    Speaker
    Senior IT Consultant, msg Romania
    15:15
    Self-management 42.0 – how passionate software craftsmen optimize their lives  to achieve more
    Length: 60 minutes
    Steven Schwenke
    Speaker
    IT Consultant, msg DAVID Gmbh
    16:15
  4. 17:15
    Lunch Break
    Length: 45 minutes
  5. 18:00

    Big Data on the Apache Hadoop Ecosystem

    Length: 120 minutes
    15:15
    Ludger Solbach
    Speaker
    Lead IT Consultant, msg group
    Smart Assistants –Architecture and Continous Development for the modern world
    Length: 60 minutes
    Axel Irriger
    Speaker
    Department Manager, Sparkassefinanzgruppe
    18:00
  6. 19:00
    Andrei Moldovan
    Speaker
    IT Consultant, msg Romania
    Observability  in dynamic and distributed Environments
    Length: 60 minutes
    Alexander  Schwartz
    Speaker
    Principal IT Consultant, msg group
    19:00
  7. 20:00
    Networking & Wine Bar
  1. 15:00
    Registration & Welcome Coffee
    Length: 30 minutes
  2. 16:15
    Welcome to msg Java Talks 2017
    Length: 10 minutes
    Annamaria Kovacs
    Speaker
    Site Manager, msg Romania
  3. 16:25
    Type Checking in JavaScript: Making Order from Chaos
    Length: 40 minutes
    Andrei Floricel
    Speaker
    Senior IT Consultant, msg Romania
  4. 17:05
    Lunch Break
    Length: 30 minutes
  5. 17:35
    Cloud Native Development with Spring Boot and Pivotal Cloud Foundry
    Length: 50 minutes
    Ludger Solbach
    Speaker
    Lead IT Consultant, msg group
  6. 18:25
    Writing awesome Java Code – Producing and maintaining readable Java that simply rocks
    Length: 40 minutes
    Steven Schwenke
    Speaker
    IT Consultant, msg group
  7. 19:05
    Wine Bar and Networking
  1. 15:00
    Registration and Greeting
    Length: 15 minutes
  2. 18:00
    BigBata on the Apache Hadoop Ecosystem
    Length: 90 minutes
    Ludger Solbach
    Speaker
    Lead IT Consultant, msg group
    Andrei Moldovan
    Speaker
    IT Consultant, msg Romania
    15:15
  3. 16:45
    Coffee break
    Length: 30 minutes
  4. Self-management 42.0 – how passionate software craftsmen optimize their lives  to achieve more
    Length: 45 minutes
    17:15
    Steven Schwenke
    Speaker
    IT Consultant, msg DAVID Gmbh
  5. AST or: How I Learned to Stop Worrying and Take Control of My Code
    Length: 45 minutes
    Andrei Floricel
    Speaker
    Senior IT Consultant, msg Romania
    18:00
  6. 19:00
    Networking & Wine Bar
Please note, due to sickness, Mateusz Parzonka's talk "Integration Patterns for Microservice-based Architectures" has been replaced with Alexander Schwartz's talk "White box Monitoring for Load Tests".